Datorspel med hästar

Varför är antalet hästspel så få?

Man kan ibland läsa i tidningar som Expressen om olika datorspelsrecensioner och annat. Men det är sällan ett datorspel om hästar finns med. I vissa spel kan en och annan häst vara med som transportfordon eller liknande, men det är inte ofta man ser ett spel som huvudsakligen handlar om just hästar. Men varför är det så?

Inte tillräckligt stort intresse

Många spelföretag anser att det inte finns ett tillräckligt stort intresse för hästspel. Man menar att typiska ”pojkspel” som krigsspel, bilspel och sportspel har ett en större målgrupp, liksom spel där man ska skjuta och slåss. När man tittar på det är det här dock inte riktigt ett argument som håller. På internet kan man på många ställen se intresse för hästspel och det är både män, kvinnor, flickor och pojkar i flera åldrar som efterfrågar fler spel men hästtema.

Spelskaparna har inte kunskaper

Många gånger är det så att spelskaparna inte har rätt kunskaper för att skapa ett bra hästspel. Många spelskapare har rent av aldrig varit i ett stall. De vet inte hur en häst fungerar, vad som sker i stallet eller hur hästen rör sig i olika gångarter. Till hästskötsel hör också många termer och de ska placeras på rätt ställen i spelet. Det är inte helt enkelt om spelskaparna inte vet något om hästar. Att ta in kunniga personer kostar pengar, och då blir spelet dyrare att producera.

Ingen ekonomi i spelen

I och med att det kan kosta en del att ta fram spelen, och de därigenom blir dyrare att köpa tror många spelskapare att många skulle strunta i att köpa spelen och därigenom finns det heller ingen ekonomi i hästspel. De blir tvärtom bara en kostnad för spelskaparen. Så kan vara fallet, men man bör samtidigt tänka på att många i dag betalar upp mot 700 kronor för ett välarbetat spel.

Svårt att få till bra handling

Eftersom många spelskapare inte kan så mycket om hästar kan det vara svårt att få till en bra handling. Många hästspel som redan finns handlar om att tävla, och som sagt finns det redan en uppsjö sådana spel. Många spelare vill ha nytänkande inom spelet för att de ska köpa aktuella titlar. Dessutom ska spelet gärna vara lite längre. Det ska inte kunna spelas ut på tio minuter och sedan bli monotont.

När det gäller online spel kan de uppdateras med jämna mellanrum, men med ett datorspel som inte sker online får man ta fram expansionspaket och liknande om man vill få in mer innehåll och det innebär mer kostnader både för spelskaparen men även för konsumenten. Det kan också vara svårt att få en realistisk handling som har med hästar att göra när man inte har koll på hästskötsel och annat.